13. märts 2014

Rullkõrvitsapirukas

     Selles postituses on tervisliku piruka valmistamise retsept. Veidi ülekasvanud rullkõrvitsast saab riivituna ülimalt mahlase pirukatäidise. Maitsete palett on siin rikkalik, lisada võib hakitud sinki, suitsukala, muna jne. Iga kord väljub ahjust eri maitsenüansiga küpsetis. Et pirukas oleks üdini tervislik võib asendada nisujahu rukki- ja speltanisujahuga. 


       Tainas:                                 

  • 100g võid
  • 2dl rukkipüüli
  • 2dl speltanisujahu
  • 1 tl suhkrut
  • 0,5 tl soola
  • 1 munakollane

       Täidis:

  • 400g puhastatud rullkõrvitsat
  • 1 sibul
  • 2sl toiduõli
  • 4 muna
  • 2dl 35%list vahukoort
  • 1dl piima
  • 1sl hakitud värsket tüümiani
  • 50g riivitud Valio Forte juustu
  • soola
  • pipart või tšilliga maitseainesegu

         Peale:

  • kirsstomatid

     Valmistamine:

    Taina jaoks pange külmad võikuubikud ja kuivained köögikombaini ning töödelge ühtlaseks puruks. Lisage 2-3 sl jääkülma veega lahtiklopitud munakollane ja laske masinal töötada, kuni moodustub tainapall. Rullige tainas jahusel laual õhukeseks või suruge näppudega 25-26cm läbimõõduga lahtikäiva vormi põhjale ja külgedele. Tõstke vorm 30 minutiks külmkappi.
    Vahepeal valmistage täidis. Riivige rullkõrvits jämeda riiviga ja jätke sõelale nõrguma. Hakkige sibul ja praadige õlis kuldseks. Lisage käte vahel kuivaks pigistatud kõrvitsamass ja praadige kergelt läbi, nii et kõrvits hakkab pehmenema. Tõstke pann jahtuma.
    Kloppige munad koore ja piimaga lahti, lisage hakitud tüümian ja riivitud juust ning leige suvikõrvitsasegu. Maitsestage soola ja pipra või pipraseguga.
    Võtke vorm külmkapist, vooderdage äär seespoolt fooliumiribadega, torkige põhjale kahvliga augud ja küpsetage eelsoojendatud ahjus 200 kraadi juures 10 minutit. Eemaldage fooliumribad, valage põhjale täidis, pange  peale terved väikesed või poolitatud suuremad tomatid ja küpsetage 175 kraadi juures 45-50 minutit, kuni täidis on hüübinud.
   Retsept võetud ajakirjast ,,Tiiu''

    Head katsetamist! :)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar